ŠUNS PĖDUČIŲ PRIEŽIŪRA

Šuns pėdučių priežiūra yra ne nemažiau svarbi, nei žmogaus kojų priežiūra. Neišvengiamai artėja žiema, o kartu su pirmaisiais šalto vėjo gūsiais bei liūtimis, pasitiksime ir sniegą. Tuomet ypatingai didelį dėmesį turėsime skirti šuns pėdučių priežiūrai.

KAS YRA ŠUNS LETENŲ PAGALVĖLĖS IR KAM JOS REIKALINGOS?

Letenų pagalvėlės susideda iš pigmentinio odos sluoksnio, dažniausiai rausvo ar juodo, dengiančio riebalinį audinį. Riebalai izoliuoja ir šiek tiek apsaugo šuniuko letenėles nuo šaltesnių paviršių žiemą. Jos taip pat yra neatsiejama šuns pėdos struktūros dalis ir veikia kartu su šuns nagais (kurie suteikia apsaugą pagalvėlėms). Kojų pagalvėlės padeda išlaikyti šuns pusiausvyrą ir taip pat užtikrina sukibimą, stabilumą bei amortizaciją.

Galime pastebėti, kad vienų šunų pagalvėlės yra šiurkščios ir grubios kitų – lygios ir minkštos. Visą tai priklauso nuo vietovės, kurioje šuo reguliariai vaikšto. Jei šuo dažnai vedžiojamas po asfaltą, jis turės labiau grublėtus letenų padukus. Jei šuo yra vyresnis ir nevaikšto tiek daug arba didžiąją laiko dalį praleidžia bėgiodamas ant žolės, greičiausiai jo letenų pagalvėlės bus lygesnės (ir labiau tikėtina, kad jos gali plyšti  pradėjus vaikščioti grubesniais paviršiais).

PĖDUČIŲ PRIEŽIŪRA

Šeimininkams būtina įprasti reguliariai tikrinti šuns letenėles. Švelniai išskleidus kojų pirštus galime patikrinti ar nėra sužeidimų bei pašalinių daiktų. Tuo pačiu galime įvertinti pėdučių spalvos pokyčius kartu atkreipiant dėmesį ar nėra patinimų. Turime stebėti, ar apžiūrint šuns pėdutes jis nejaučia diskomforto bei skausmo.

Žiemą gali būti sunku prižiūrėti letenas dėl esančio sniego, ledo ir druskos. Patariame – jokie ledo tirpinimo produktai nėra saugūs Jūsų augintiniams! Panaudojus šias priemones daugeliu atveju pėdutės išsausėja, įtrūksta ar net nudega. Šuniui nusilaižius pėdutes šios priemonės gali veikti toksiškai.

Šaltuoju metų laiku prieš einant į kiemą patariame naudoti specialiąsias apsaugos priemones – vaškus ar balzamus.  Šios priemonės yra lengvai tepamos ir drėkina pėdutes sukurdamos nematomą barjerą atstumiantį ledą, druską ir nešvarumus. Būtina po kiekvienos kelionės į lauką nuplauti šuns letenas nuo druskų, kuriomis buvo apdorotas kieme esantis paviršius (gatvės, šaligatviai).

Žiemą nederėtų pamiršti kailio ir plaukų priežiūros, ypač aplink pėdutes. Kai letenėlės yra tvarkingos, lengviau jas galime apžiūrėti ir sutvarkyti esant snieguotam orui neleidžiant sniegui ar ledui kauptis tarp pirštų. Esant nesutvarkytam kailiui, tampa sunku iškrapštyti tarp pirštų prilipusį sniegą ar ledą, gyvūnas neretai pažeidžia pėdutes pats bandydamas dantimis tai padaryti. Nevisi šunys turi tokią problemą, tačiau ilgesnio plauko gyvūnams kailį aplink pėdutes reikėtų patrumpinti.

PĖDŲ KVAPAS

Šunų letenos gali kvepėti dėl įvairiausių priežasčių. Dažniausiai žmonės skundžiasi, kad jų augintinių kojos kvepia kaip kukurūzų traškučiai. Šį kvapą skleidžia bakterijos ir mielės, kurios randamos ant padukų ir tarpupirščiuose. Rasti mielių ir bakterijų ant pėdučių yra normalu, o gyvūno imuninė sistema veikia palaikydama jų skaičių. Tačiau, kuomet jau užuodžiamas nebūdingas, nemalonus kvapas, būtina apsilankyti pas vet. gydytoją, kad nustatytų priežastį ir pradėtų gydymą.

Didžiąją laiko dalį šuo praleidžia vaikščiodamas ar bėgiodamas remdamasis pėdutėmis į įvairius paviršius ir bet kokie kojų pėdučių sužeidimai, nepaisant to ar jų pagalvėlės buvo prapjautos, suskilinėjusios, nudegusios ar nušalusios, visi pažeidimai yra labai skausmingi. Nepamirškime reguliariai patikrinti savo augintinių pėdutes.